Assalamualaikum w.b.t. semua.
Alhamdulillah. Hari ni sis boleh masuk semula kat laman blog sis. Setelah struggle dengan internet yang tak memberikan kerjasama. Loading je manjang. Stress mak. Hahaha. InsyaAllah ada masa nanti sis singgah BW ke blog teman-teman ye.😁
Hari ni sis berjaya bawak bekal setelah sekian lamanya. Malam tadi sebelum tidur, sis sempat la buat bubur nasi. Campak la segala apa yang ada dalam peti ais masa tu. Ayam, udang, sotong, carrot. Dah nak masak, baru perasan santan takde dalam dapur. 😂
Dapat la dalam 3-4 bekas. Yang lebih kita bagi kawan-kawan. Kita garnish dengan bawang goreng dan chilli oil je. Nak buat lobak masin goreng, pagi tadi dah terbangun lambat pulak. Hehe.
Sampai di ofis tadi, sis cari la jajan sementara nak tunggu sampai makan tengah hari.
Ada betik. Selalu makan mangga, tapi baru tahu yang mangga ni pun antara yang tinggi gulanya dalam kategori buah-buahan, lagi-lagi yang masak kuning cantik tu. So, sis tukar selera la pulak hari ni.
Sis jarang makan kuih. Tapi hari ni, donut hijau ni memangil-manggil pula. 😂
Setelah sekian lamanya sis tak minum kopi, hari ni langgar daulat jugak.
Indo Cafe ais satu. Tapi, tangkap jugak kepala bila dah lama tak minum kopi ni. 😬
Hari ni rezeki dapat rasa dimsum adik Syiba (Mystep) masak. Handmade tau. Lepas ni, dah tak dapat rasa masakan dia. Bulan depan dah dapat kerja kat tempat baru. Huhu.
Sekian, catatan sis untuk kali ni. See ya!
With Love, Airene Erawan.
14 Comments
nampak menarik donut hijau tu...
ReplyDeletekan? gebu gebas pulak tu.. ^^
DeleteMakan betik tu bagus sebab dia lawaskan perut. Tapi nak dapat yang masak dan manis jenuh kadang. Donut ijo mengoda sungguh
ReplyDeletetu la pasal.. dari jauh terpandang warna hijau donut tu.. geram.. ^^
DeleteBaru tahu hari nie,buat bubur nasi boleh letak santan...selalu Linda buat yang simple² je..campak semua bahan, masukkan kiub ayam seketul..tinggal je sampai masak
ReplyDeleteboleh je kak.. rasa dia jadi berlemak sikit, macam bubur lambuk gitu.. tapi kalau takde pun takpe.. ^^
Deletecutenya donut hijau!
ReplyDeletekan? dah la gebu pulak kejadian dia.. ^^
DeleteX pandai- pandai Akak buat donut lagi..ntah bila nak pandai..ooo buat bubur nasi eltak santan erk..kaka SA buat gitu jer...
ReplyDeletekalau SA dah berjaya mendonut nanti, jangan lupa share resepi.. ^^
Deletebiasanya, sis bubuh santan sikit.. nak bagi lemak2 gitu.. lepas tu, masak dengan potongan halia, bagi cut off santan tu sikit.. sebab ada orang berangin badan kalau makan bubur bersantan, jadi halia tu bagi buang angin.. ^^
Donut hijau tu perisa pandan ke?. Suka la bubur nasi. Tak kira makan pagi ke tengahari ke malam ker.....versatil.
ReplyDeletea ah sis.. ada la buat raso2 pandan tu.. ^^
DeleteSedapnya bubur. Tambah chilli oil dan bawang goreng pun dah okay tu buat penambah selera makan. Betul, mangga memang tinggi gulanya. Kena berubah ke buah lain. Donut pandan kalau depan mata tak boleh nak tolak. Tergoda juga nak makan. hihi...Kopi pun sama.
ReplyDeletedalam banyak2 menu sarapan hari ni, donut pandan tu yang paling menggoda.. ^^
Delete