Assalamualaikum w.b.t. semua. Hari ni sis nak share resepi lobak masin goreng yang selalu mak sis masak kalau ada masak bubur nasi. Biasanya, kalau sis tak sihat, sis akan makan lobak masin dengan bubur nasi, supaya selera makan tu bertambah. Tak kira sama ada bubur nasi kosong atau bersantan, dua-dua sedap dimakan bersama lobak masin ni.
Tapi tu la. Selalu sangat lupa nak ambik gambar lobak masin yang dah siap masak. Mesti dah licin dulu. Hehehe.
Kiri: Lobak Manis (yang cerah), Kanan: Lobak masin (yang gelap)
Sebenarnya ramai yang tak tahu sebenarnya ada dua jenis lobak awet ni. Sis sendiri pun kadang-kadang tersalah beli juga. 😅
Lobak masin dan lobak manis merujuk kepada dua jenis lobak yang diproses secara berbeza. Lobak masin, juga dikenali sebagai lobak jeruk Thai, adalah lobak yang diawet dengan garam dan bahan lain untuk menghasilkan rasa masin-manis. Manakala, lobak manis biasanya adalah lobak yang diperam dengan gula dan cuka, menghasilkan rasa manis dan masam.
Berikut adalah perbezaan utama antara keduanya:
Lobak Masin:
- Rasa: Masin dan sedikit manis.
- Proses: Diawet dengan garam dan bahan lain seperti gula dan cuka, tetapi rasa masin lebih dominan.
- Kegunaan: Sering digunakan dalam masakan Thai dan hidangan lain yang memerlukan rasa masin.
Lobak Manis:
- Rasa: Manis dan sedikit masam.
- Proses: Diperam dengan gula dan cuka.
- Kegunaan: Sering digunakan dalam hidangan seperti mee goreng, nasi goreng, atau sebagai perencah.
Secara ringkas, kedua-duanya adalah jenis lobak yang diproses untuk tujuan yang berbeza. Lobak masin lebih kepada rasa masin, manakala lobak manis lebih kepada rasa manis.
Untuk tujuan resepi ni, sis gunakan lobak masin tau.
Bahan-bahan:
- 1 cawan lobak masin (dipotong kecil dan direndam sebentar untuk kurangkan rasa masin)
- 3 biji bawang besar (dimayang tidak terlampau nipis - biasanya lagi banyak lagi sedap)
- 10-15 tangkai cili api (dihiris)
- Air asam jawa
- Minyak masak secukupnya
Cara penyediaan:
- Tumiskan bawang dan cili api sehingga naik bau.
- Masukkan lobak masin yang telah direndam. Masak sehingga sedikit lembut.
- Masukkan sedikit air asam jawa. Kalau guna asam jawa Adabi, sis guna dalam 1-2 sudu teh dicampurkan dengan sedikit air. Tujuan dia untuk memperisakan lobak masin kita tadi. Sis tak tambah garam dah sebab lobak tu pun dah ada masinnya.
- Masak sehingga sebati. Siap untuk dihidang.
Sedap dimakan dengan bubur nasi. Tambah sedikit bawang goreng. Lepas semangkuk, semangkuk bertambah. 😂
Selamat mencuba!
With Love, Airene Erawan
11 Comments
Tak pernah pula makan.. nanti pokcik cari kat kedai
ReplyDeleteSelamat mencuba ye pokcik.. ^^
DeleteOwhhh...Rase mcm pernah mkn dkt mr.teppanyaki =D
ReplyDeleteOo.. ada jugak ye kat sana? Boleh try cari nanti.. ^^
DeleteAkak buat goreng kering je. Goreng hirisan lobak masin dengan hirisan bawang dan lada. Goreng semuanya sekejap. Lepas tu tabur atas bubur. makan dengan nasi lembek pun sodap
ReplyDeleteMZ tak pernah mkn la lobak gini
ReplyDeletebaru tau ada yg jenis manis...blh try resepi aireen 🥰
ReplyDeletewahhh kena cari ni...tak pernah tahu pulak lobak ada di buat goreng huhuhuhu
ReplyDeleteada juga Ana beli yg warna cerah.. nti boleh lah try hehe
ReplyDeleteSuka yang masin lagi. Lama tak beli. Selalu memang ada stok kat rumah ni Cie selalu masak lobak masin goreng ni.
ReplyDeleteBaru tahu ada 2 jenis. Ingatkan satu jenis yang masin tu. Ada manis juga ye rupanya. Sedap lobak ni cuma susah nak jumpa yang betul-betul diyakini bersih pembuatannya. Sedap makan dengan bubur. Betullah tu sebagai penambah selera. Bestnya makan mak sendiri yang buat. Extra sedap dan dapat buat stok.
ReplyDelete